Assalamualaikum CINTA, semoga Allah sentiase merahmati kehidupan kita :) apa yang berlaku pasti ada hikmah nya, waAllahulam...

Monday, 23 September 2013

KEEP CALM AND STUDY!!

memule bagi salam dulu
Assalamualaikum, ihihiihi~
Lame tak update, ayat klisyey bile blog dah bersawang
biase la bz, puihhh~
 start Rabu ni, 25 September dah start final exam
last final exam untuk peringkat diploma ni
aku ade 4 paper untuk sem ni
hope dapat buat yang terbaik
doa kan :)

GOOD LUCK SUMORANG ^_^


Sedar tak sedar, dah 2 tahun setengah aku kat Lendu
Habis 11 November ni
Habis la zaman diploma
Habis semue
Tak jumpe dah adik beradik Lendu
Jumpe balik , insya Allah one day nanti

Friday, 8 June 2012

Kembali Bersatu

Assalamualaikum...


Fuh fuh fuhhhhh! berabuk sangat dah blog aku nih, hehe
Okay, mmg bz siket (knon nye) :p
tajuk entry macam good2 je kan, act takde mende pon
aku malas and xde mase nak wat entry, ni pon baru ade kat rumah rasah (sumber internet)
So xde la nak membebel lame, just nak cakap
Esok, 9 Jun 2012 aku akan kembali pulang ke pangkuan Lendu, Melake
Okay fine cuti 2 bulan stengah is over =.='
Now mule balek life as a student..

Aku xde mood ni, dengan masalah kolej
Mane aku nak merempat laa kalau name takde kat bilik asal.. pindah kolej laen?
mintak di jauhkan..
Tu jer, nanti ade mase aku akan buat entry mase Ibadah Umrah n aktiviti2 laen mase cuti

WaAllahualam <3

Monday, 7 May 2012

Journey to HIM


Assalamualaikum...
Sekian lame nye tak update sebab berade di kawasan yang tiade sambungan internet
Alhamdulillah saat aku tulis entry ni dah pon masuk 7 Mei 2012, 2:13 pagi
Beberape jam je lagi aku akan jejak kan kaki ke Tanah suci Mekah Al-Mukarammah, insyAllah..
Aku bersyukur dengan usie seawal ini, aku dipanggil untuk menjadi tetamu rumahNya..
Secare jujur, aku masih lagi tak percaye yang 8 Mei 2012 akan menjadi tarikh bersejarah dalam hidup aku.. Terime kasih pade Cik Era n Che Yahya yang sudi nak bawak anaknye ni, dah tak terkate.Sesungguhnya Allah itu maha mengetahui dan berikan mase ini mase yang tbaek untuk aku sebagai tetamu nyer.. Terime kaseh Ya Allah, aku bersyukur kerane telah dijemput untuk ke rumahMu..

Hari ni jugak genap 2 bulan mak n abah baru balek menunaikan umrah, yer ini semue rezeki Allah.. 2 bulan lepas parents aku pegi umrah sendiri tp by group, amek package kt area rumah aku jugak.. Balek je ke Malaysia dari umrah tu, mak aku pon masuk la kerje macam biase n rezeki Allah nak bagi, mak dpt surat dari Felda Travel yg mak dpt buat umrah lagi secare percume.. mak aku nak bersare tahun ni, so ni as a gift to her from Felda, Alhamdulillah for mak..

So nak dijadikan cerite, mak sampai je rumah ptg yang same..aku pon happy la dengar yang mak dapat pegi buat umrah lagi.. Felda sponsor sepenuhnye mak kat sane n mak bole bawak abah n Felda taje separuh harge for abah..tetibe mak tanye"adek kau cuti sampai bile?" aku pon dengan tak fikir ape2 jawab la " sampai 11 Jun mak " then "oke, jom buat umrah dgn mak n abah" OKAY, smpaii situ aku speechless.. bende ni semue jadi cepat sangat,mungkin ini yang dah ditetapkan ntok aku, perasaan aku sampai skrg bcampur2.. aku gembire, Alhamdulillah,tu je yang sering keluar dari mulut aku,hanya Allah je yang tahu perasaan aku sekarang.. "Ya Allah, permudahkan la urusan kami..."
Esok nyer tau2 mak dah hantar name aku n segale butiran (salinan ic,passport) kat Felda Travel
aku terime ni semue atas rezeki kami sekeluarge...
Dalam mase 2 bulan buat preparation ni, aku n parents ade pegi kelas umrah kt KL under Felda Travel  jugak, n bace buku panduan.. Aku byk tanye mak, sebab mak pon baru je balek dari sane.. n yang paling penting aku dah dapat injection ntok ke sane, wajib woo.. -.- lame dah x kene inject, seram jugak tgk jarum haritu..

Mudah mudahan segale perjalanan kami dirahmati dan segale ibadah kami diterime nanti.. InsyAllah.. Doa kan kselamatan kami yer... Panjang umur nanti entry pasal kt sane pulak, InsyaAllah... aku jugak nak mintak maaf segale salah silap aku pade siape yg bace entry ni.. yang baik dari Allah swt dan yang buruk dari kelemahan aku sendiri..

SubhanaAllah ..


WaAllahualam <3


Friday, 20 April 2012

Ujian dariNya

kenape takde ubat yang sedap?? xoxoxox

Nak share, da 3 ari demam panas tak surut2...
Mule2 hanye bersin2 tak berenti, beralih ke seseme,batok n last demam panas
Sekarang seseme n batok yang amat dasyat sekali, lagi2 time tidur malam
Ya Allah, sesungguhnya ni semua ujian dari mu..
Suara dah bole ganti Ella atau Ramli Sarep dah ni
Badan panas dalam, macam ade unggun api dalam hidung ni
Anak tekak aku dah bengkak, perit gile... :(
Memang takde  la selere nak makan itu ini

minggu ni je da 3 kali dokter tu tgk muke ni...
Ubat da bape banyak telan pon x terkire dah
Demam kene injection kot, ahaaaaa :p
Yerr, sejak2 ni asyik saket..
pening la, ape la... tapi kene tahan, aku kene kuat
Aku tak nak nampak lemah kt mate orang, tabah kan hati ni.. jyeeahhh
Kene jage kesihatan  :')
Memang  degil tak suke makan ubat, tp kalau sampai satu tahap
Aku perlukan ubat tu ntok lawan saket ni, ubat tu aku telankan jugak

Ini sume ujian dari Nya, redha Fatin..
Dulu ade jugak orang suruh makan ubat la, marah2 la bile saket.. skrg cume mak je buat tu sume
Tapi takpe, Fatin kuat !
Doakan Fatin cepat sembuh yer readers,thanks :')


#Nak shared kat korang kenape Allah turunkan sakit kat kite, harap dapat renungan bersama
Hikmah Sakit

Pertama, sakit adalah ruang untuk manusia berehat. Ketika sakit, memang kita tidak dapat berbuat apa-apa. Terlantar sahaja. Namun hikmahnya, organ-organ yang membantu kita berkerja selama ini cuba untuk mendapatkan rehat yang cukup.
Umpama enjin yang terlalu lama hidup akan jadi panas. Ia perlu diberhentikan sekejap untuk sejuk dan kemudian dihidupkan kembali.
Biarkan badan dan emosi kita haknya, iaitu rehat yang cukup.

Kedua, sakit merupakan pendidikan. Ketika seseorang mengalami sakit parah, dia akan menyedari betapa mahalnya nilai kesihatan.
Biar apapun, dia sanggup melakukan apa sahaja asalkan dia bisa kembali pulih seperti biasa, menjalani kehidupan normalnya.

Ketiga, sakit merupakan teguran dari Allah s.w.t. Barangkali kita alpa dengan sesuatu dan asyik dengan sesuatu sehinggakan terabai dalam menjaga hubungan kita dengan Dia.
Ketika sihat, seolah-olah tidak beringat dengan kesakitan. Ketika kaya, seolah-olah lupa pada yang kurang upaya. Ketika terlalu seronok, tidak endah pada kesengsaraan orang lain. Ketika berkuasa, seolah-olah dialah yang paling gagah perkasa. Manusia mudah lupa!

Keempat, sakit memberikan kesempatan untuk bertaubat dan menghapus dosa. Ruang ini selalu menjadikan manusia berfikir kembali dan bermuhasabah dengan tindak-tanduknya sendiri. Jarang sekali kita dapat bermuhasabah tatkala hati dilonjak gembira.

Jadi, inilah masa yang ideal agar dapat kita toleh kembali kesilapan dan seterusnya bertaubatlah pada yang Khaliq. Mohonlah sesungguhnya agar segala dosa kita diampun Tuhan. Dan merayulah pada-Nya agar kita dimudahkan segala urusan yang membelitkan, diberi kesenangan dan kesihatan tubuh badan.

Dalam hadis ada diterangkan,

“Tidaklah seorang muslim tertimpa keletihan, sakit, kebingungan, kesedihan dan kekusutan hidup, atau bahkan tertusuk duri, kecuali Allah menghapus dosa-dosanya.
(HR. Muttafaq Alaih).

Kelima, sakit juga memberikan kesempatan untuk memperbaiki hubungan keluarga dan sosial. Ketika seseorang itu sakit, maka akan ada kerabat dekat akan semakin dekat, kerabat jauh akan menjadi dekat dan yang kenal akan semakin akrab.
Ketika si anak kurang sihat, ibu dan ayahnya yang menjaga dan memelihara kesihatan anaknya. Pun begitu, sekiranya ayah atau ibu kurang sihat, si anak akan kembali kepada orang tuanya dan memberikan keprihatinan yang optimum untuk membalas kembali jasa mereka.

Alangkah Besarnya dan Mulianya Allah s.w.t. yang menjadikan begitu banyak hikmah sakit daripada hanya satu sakit. Akan tetapi jarang sekali kita fikir-fikir dan renungkan.

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kita tidak tahu…

rindu kawan-kawan seperjuangan, bile la nak jumpe ni.. bosan cuti dok rumah je

WaAllahualam <3

Tuesday, 17 April 2012

Happy birthday My Nyong :P

Tengok, sekali update pasti nak lagi.. haha, lantak.

today, 17 April 2012 genap la usia kazen tsayang aku Nurin Atikah 19 tahun
Sweet 19teen nyong, finally da 19.. next year xde teen teen da, kite da 20 pulak :(
oke, harap happy always, diberkati Allah sekeluarga dan berjaya dunia dan akhirat kelak..AMIN

iloveyoumonyong <3

waAllahualam <3

Salam readers ;)

Ahaa, almost 3 bulan dah usia blog ni,tp baru hari ni nak post something..
takde idea arh nak post hape :p
oke, intro.. Act saje je buat blog ni mule2 nyer, blog lame da 'lupus' heheehe
suke jalan2 kat blog orang n why not ade blog sendiri..
blog ni biase je, tade la menarik mcm blog korang kan... as simple as okay for me :)
tu je la for the FIRST POST ni, hahaha..
waAllahualam <3

#thanx readers!
© Hak Cipta Terpelihara estandeverything.blogspot.com.© 2011-2012